Bahar Noktası 2006

Bahar Noktası 2006

 

Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları 2005-2006 akademik yılında sergilediği Düğün ve Çingene’nin Şarkısı oyunlarının ardından; William Shakespeare’in Bir Yaz Gecesi Rüyası ismiyle kaleme aldığı ve Can Yücel ‘in ustalıkla türkçesini söylediği Bahar Noktası oyunuyla yeniden seyircisiyle buluşuyor. 2004’te Troilos ile Kresida, 2005’te aklayıcılar Kongresi oyunlarıyla klasik metinlere alternatif yorum oluşturma ve teknik tasarım geliştirme konularında önemli bir denetim kazanan BÜO, Bahar Noktası ile bu iddiasını sürdürüyor.

Oyun temel olarak Güney Kampüs’te çalışma yapan kadro tarafından çıkarıldı. Prodüksiyon süreci, yeni üyeler için teknik tasarım ve oyunculuk anlamında verimli bir eğitim dönemi olurken, son iki yılda kulübe katılan üyelerin ise reji ve çalıştırıcılık alanında deneyim kazanmalarını sağladı. Oyun Müzikleri için ise BGST müzik biriminden müzisyenlerle birlikte sahne müzikleri alanında deneysel bir çalışma yürütüldü.

Oyun, Atina Dükü Tezeus ile savaş yoluyla evliliğe razı ettiği İpolita’nın düğün hazırlıklarıyla başlar. Babasının isteidği adamla evlenmeyi reddeden Hermiya, yargılanmak üzere Tezeus’un önüne çıkarılır. Cezasu ya ölüm ya da sonsuza dek bekaret olacaktır. Hermiya ve sevgilisi İskender Atina yasalarının ulaşamayacağı bir yere kaçmaya karar verirler. Hermiya’yı deliler gibi seven Dimitri ile Dimitri için “yanıp tutuşan” Eleni de onların peşinden giderler. Dört aşık ormanda karşılaşırlar. Tezeus’un düğünü için bir oyun hazırlığı yapan Atinalı esnaf kumpanyası da prova için ormanın yolunu tutmuştur. Ormandaki cinler ve periler ise şahları Babaron ile kraliçeleri Müzeyyen arasındaki çatışmayı izlemekle meşguldürler. Oyunun tüm kahramanlarının yolu perili ormanda kesişir.

Oyunun temel iki odağı olan Orman ve Saray odağı arasındaki ilişki dramaturjik yorumun temel eksenini oluşturmaktadır. İlk bakışta bu iki odağın birbirine taban tabana zıt olduğu yorumu yapılabilir. Fakat dramaturjik tercih olarak, orman ve saray birbirini tamamlayan iki odak olarak ele alınmıştır. Oyundaki aşık çiftler arasındaki çapraşık ilişkiler, günümüz popüler gençlük kültürüne atıfta bulunmaktadır. Kadınlar ve erkekler arasındaki ilişkiler toplumsal düzenin onlara biçtiği kadınlık ve erkeklik rolleri bağlamında incelenmiş ve toplumsal hegemonyanın cinselliği kontrol altına alma çabası açığa çıkarılmaya çalışılmıştır. Erkek egemen sistemin kendisini haklılaştırması ve yeniden üretmesi oyun boyunca eleştirel bir gözle ele alınmaya çalışılmıştır.

Metin

William Shakespeare

Türkçe Söyleyen

Can Yücel

Reji Danışmaları

Bülent Sezgin, Canan Tanır, Özgür Çiçek, Özgür Eren

Reji

Eser Dilsöz, Mustafa Çiçek, Senem Han, Türker Egemen Keskin, Volkan Mantu

Müzik

Emin Çiftçi, Tolgahan Çoğulu

Kayıt Mix

Dinçer Demirci

Dekor-Aksesuar

Ahmet Özkan, Cansu Kaya, Damla Duman, Duygu Dalyanoğlu, İlke Uğur, Merve İş, Nihal Albayrak, Öner Zafer, Özge Bayizit, Senem Han, Serpil Sarıoğlu, Tuğçe Çuhadaroğlu

Kostüm Tasarım

Burcu Aslan, Canan Tanır, Çiğdem Ateş, Dilek Karagöz, Gamze Can, Gül Kem, Pınar Gümüş, Sezin Gündoğan, Yaprak Aydın

Işık

Arda Şengel, Eser Dilsöz, İsa Sağlam, Mustafa Çiçek

Efekt

Taner Olçum

Afiş Tasarım

Hilmi Atıl Ünal, Türker Egemen Keskin

Oyuncu Kadrosu

Ahmet Özkan, Ali Açıkgöz, Arda Şengel, Ayça günaydın, Bahadır Başer, Burak Akyunak, Cansu Kaya, Damla duman, Damla Özakay, Eser Dilsöz, İlke Uğur, Mehmet Talha Paşaoğlu, Merve İş, Mustafa Çiçek, Nevzat Eser, Nihal Albayrak, Nurhan Polat, Oya Aytürk, Özge Bayizit, Özgür Bahçeci, Piri Kaymakçıoğlu, Senem Han, Serpil Sarıoğlu, Sevinç Bilgin, Sıla Tetik, Türker Egemen Keskin, Volkan Mantu, Yaprak Aydın, Zeynep Kaparoğlu