Düğün 2005
Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü (BÜFK) ve Boğaziçi Üniversitesi Oyuncular (BÜO) 2005 güz döneminde ortak bir projeyle; “Düğün” dans tiyatrosu reprodüksiyon ile seyirci karşısına çıkıyor.
Sahne sanatları alanında düzenli çalışmalar yürüten bu iki kulübün ortak projeler üretmesindeki en önemli amaç sahne sanatlarının ortak anlatım olanaklarını birlikte keşfedip geliştirmek ve bu alanda yapılacak deneysel, öncül çalışma ve araştırmalara zemin oluşturmak. BÜFK ve BÜO daha önceki senelerde yine aynı amaçla benzer çalışmalar yürütmüştü. (“Düğün”-1991, “Galip Sokaklara Talip”-1994, “Düşlerin Gördüğü İşler”-1997, “24:00”-1998). 1998’den bu yana ara verilen dans tiyatrosu geleneğini yeniden canlandırmak amacıyla başlatılan bu çalışma döneminin hazırlıklarına ise 2004 yılında başlandı. BÜO’da temel dans adımları ve vücut kullanımı ile ilgili eğitim çalışmaları düzenlenirken, BÜFK dans biriminde ise temel oyunculuk çalışması olan fiziksel aksiyon çalışmaları yürütüldü. Böylece BÜFK dans birimi tiyatral anlatım tarzıyla tanışırken BÜO’lu oyuncular da temel dans adımlarına aşinalık kazandılar. “Düğün”ün yeniden sahnelenmesine ise 2005 yılı yaz çalışmalarında kara verildi. Bu gösteride yer alacak dansçı-oyuncu kadro ile birlikte tiyatral anlatımın danslaştırılmasına yönelik yöntemlerin keşfedilmeye çalışıldığı atölyeler, modern dansın temel adımlarının ve ilkelerinin öğrenildiği eğitim çalışmaları ve dans tiyatrosu formunu anlamaya yönelik çeşitli kuramsal eğitim çalışmaları düzenlendi. Gösterinin müzik ayağında BÜFK müzik biriminden bu çalışmaya aday olan dar bir kadro sorumluluk aldı. Gösterinin müzik tasarımı genel anlamda değişirken doğaçlama ve düzenleme çalışmaları yapıldı, yer yer de eski “Düğün” gösterisindeki müzikler yeniden ele alındı. Canlı performansın yanı sıra, müzikler kayıtlar ve elektronik alt yapılarla zenginleştirildi. Müzikler hazırlanırken farklı yöntemlerin kullanılması sorumluluk alan kadronun bu alanlarda deneyim kazanmasını sağlarken bir yandan da bu kazanımlar müzik birimi için yeni bir çalışma alanı açmış oldu.
Dans tiyatrosu, iki kulübün üyeleri için de uzun süredir uzak kalınan bir formdu. Dolayısıyla bu çalışmanın deneysel ve zorlayıcı olabileceği göz önünde bulundurularak öncelikle daha deneyimli bir dansçı-oyuncu kadronun oluşturulması tercih edildi. Öte yandan ileriki yıllarda gerçekleştirilecek benzer projelerin sorumluluğunu alabilecek insanların da kadroda yer almasına özen gösterildi.
Prodüksiyonun reji danışmanlığını ise Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nun (BGST) tiyatro, dans ve müzik birimlerinden eski dans tiyatrosu projelerinde yer almış deneyimli üyeler üstlendiler.
Federico Garcia Lorca’nın, kural dışı bir aşk öyküsünü anlatan “Kanlı Düğün” adlı oyunundan uyarlanan “Düğün”, geleneksel yapısını “kısmen” koruyan küçük bir kasabada yaşanan bir evlenme olayı üzerine kuruludur. Hikaye iki farklı düzlemde ilerler. İlki, her şeyin olağan akışında sürüp gittiği reel düzlemdir. İkinci düzlemin ev sahipleri ise gece vakti insanlar uykudayken gizlice kasabaya gelen üç davetsiz misafir, üç esrarengiz figür; üç büyücüdür. Üç büyücünün denetimindeki fantastik düzlemde “toplumsal bilinç dışı”na itilen duygu ve düşüncelerden yola çıkan farklı bir hikaye örülür. Olaylar, bu iki düzlemin, iki farklı hikayenin kesiştiği, çatıştığı, birinin diğerini görmezden geldiği, reddettiği bir çizgide ilerler…
Kurgu
Ömer Faruk Kurhan
Reji Danışmanları
Bedirhan Dehmen, Cüneyt Yalaz, Özgür Akgül
Reji
Canan Tanır, Dicle Hasdemir, Hakan Karlıdağ, Handan Şahin, İlker Yasin Keskin
Dekor-Aksesuar-Kostüm
Banu Açıkdeniz, Deniz Aydın, Handan Şahin, İsmail Arı, Öner Zafer, Pınar Gümüş, Sezin Gündoğan
Işık-Ses
Güven Demirel, Sezgin Topçu
Afiş Tasarım
Öner Zafer
Müzisyen Kadro
Burhan Hasdemir, Dicle Hasdemir, Dinçer Demirci
Dansçı-Oyuncu Kadro
Ahmet Şenkardeşler, Altan Erdoğan, Ayça Günaydın, Banu Açıkdeniz, Beyza Gümüş, Canan Tanır, Deniz Aydın, Didem Karanfil, Gülcan Küçük, Hakan Karlıdağ, Handan Şahin, Hekim Kılıç, İlker Yasin Keskin, İsmail Arı, Meltem Arıoğlu, Ozan Say, Öner Zafer, Özgür Eren, Pınar Gümüş, Piri Kaymakçıoğlu, Türker Egemen Keskin