Koronavirüs: Eğlence sendikaları yaratıcı işlerde çalışanların destekten mahrum kalmaması için bakanlığa sesleniyor

Koronavirüs: Eğlence sendikaları yaratıcı işlerde çalışanların destekten mahrum kalmaması için bakanlığa sesleniyor[1]

Yazan: Giverny Masso
Çev.: Alhas Can Arslan
Sait Hızlı

The Federation of Entertainment Unions (FEU)[2] [Eğlence Sendikaları Federasyonu], Maliye Bakanı’na devletin yayınladığı Covid-19 destek paketinden yararlanamayan yaratıcı endüstri çalışanlarına daha fazla destek sağlanmasını talep eden bir yazı yazdı.

Yaratıcı endüstrideki 120.000’den fazla insanı temsil eden FEU; Equity[3] [Eşitlik], BECTU[4] (Broadcasting, Entertainment, Communications and Theatre Union) [Eğlence, İletişim ve Tiyatro Birliği], Writers’ Guild of Great Britain[5] [Büyük Britanya Yazarlar Birliği], The Musicians’ Union[6] [Müzisyenler Birliği] ve The National Union of Journalists[7] [Ulusal Gazeteciler Birliği] topluluklarını bünyesinde barındırıyor.

Bakan Rishi Sunak’a yazılan mektupta; FEU, iş bekletme ve serbest meslek gelir desteği planlarının duyurulmasından itibaren birçok yaratıcı endüstri çalışanının unutulabilecekleri konusunda daha fazla endişe duymaya başladığını belirtti.

Bunlar arasında PAYE (pay-as-you-earn)[8] sistemine tabii olan serbest meslek sahipleri ve bahsedilen iki planın gerekliliklerine uymayan vatandaşlar bulunuyor. Ayrıca bu grup, 2019 yılı için vergi iadesi almayanlar ve yıllık kazançları 50.000 İngiliz Sterlinini aşan yeni serbest meslek sahibi insanları da barındırıyor.

Mektupta şöyle belirtiliyor: “PAYE sistemine tabii olan serbest meslek sahipleri gibi pek çok insan portföy kariyerleriyle[9] geçiniyor. Çünkü yıllık gelir ile harcamalar arasında büyük dalgalanmalar yaşanıyor ve 10.000 İngiliz Sterlini ortalama gelir olarak kabul ediliyor.

Henüz sektördeki ilk yıllarını tamamlamamış olan serbest meslek sahiplerinin ve mezunların yanı sıra gelirlerinde kesilme olan ebeveynlerin, bakıcıların ve engelli çalışanlarımızın da oranı büyük.”

Mektup ayrıca serbest meslek gelir destek programının üst sınırıyla birlikte limitet ve kişisel hizmet şirketleri aracılığıyla çalışmaya teşvik edilen bireylerin problemine de değiniyor.

Mektupta “Yaratıcı iş gücünün büyük bir kısmı Londra’da, ülkenin Güney Doğu bölgesinde ve yaşam maliyetinin daha yüksek olduğu yerlerde bulunuyor. Bu kişilerin bazılarının yıllık karı, serbest çalışan gelir desteğine yönelik başvuru üst limiti olan 50.000 İngiliz Sterlinini aşıyor ancak hanelerindeki tek kazanç sahibi de onlar.” diye belirtiliyor.

Mektup, desteği daha erişilebilir hale getirmek için hükümeti aşağıdaki önlemleri almaya çağırıyor:                   

• Serbest meslek gelir destek planını, ebeveynlik ve bakım sorumluluklarından dolayı kazançlarda oluşan eksiklikleri kapatacak şekilde uyarlamak

• 28 Şubat tarihinde halihazırda sözleşmesi bulunmadığı için Koronavirüs iş bekletme planından yararlanamayan PAYE çalışanları için yeni bir Serbest Çalışan Gelir Destek Programı oluşturmak

• Yeni mezun ve sektöre yeni girmiş kişilere finansal destek sağlamak

• PAYE çalışanlarına eşitlik sağlamak için serbest meslek destek planının 50,000 İngiliz Sterlini içeren kazanç üst sınırını kaldırmak

• İşitme engeli olan ve diğer engelli işçiler için serbest meslek gelir destek programı ödemelerinin, diğer sosyal yardımları etkilemeyeceğine dair açıklık getirmek


[1] Ç.n. Bu haber yazısının İngilizce orijinali, 27 Nisan 2020 tarihinde The Stage gazetesinin internet sitesi thestage.co.uk’de “Coronavirus: Entertainment unions call on chancellor to prevent creative workers missing out on support” başlığıyla yayımlanmıştır.

[2] Ç.n. FEU; televizyon, tiyatro, film, müzik, oyun, sinema, yayıncılık, yeni medya, profesyonel futbol ve diğer sahne sanatlarındaki işçileri temsil eden Birleşik Krallık merkezli ortak temsil organı.

[3] Ç.n. Equity; Birleşik Krallık’taki tiyatro yönetmenlerini, dövüş yönetmenlerini, koreografları, set tasarımcılarını, kostüm tasarımcılarını, aydınlatma tasarımcılarını, aktörleri, sahne yöneticilerini, şarkıcıları, modelleri, sanatçıları ve yaratıcı endüstrideki diğer çalışanları temsil eden sendika.

[4] Ç.n. BECTU, Birleşik Krallık’taki yaratıcı endüstri çalışanlarını temsil eden diğer bir sendika.

[5] Ç.n. Writers’ Guild of Great Britain, profesyonel yazarları temsil etmesi amacıyla kurulmuş sendika.

[6] Ç.n. The Musicians’ Union, İngiliz müzik sektörünün tüm sektörlerinde çalışan 30.000’den fazla müzisyeni temsil eden kuruluş.

[7] Ç.n. The National Union of Journalists, Birleşik Krallık ve İrlanda Cumhuriyeti’ndeki gazetecileri temsil etmek için kurulmuş sendika.

[8] Ç.n.  PAYE [kazandıkça öde], gelir vergisi ile ulusal sigorta primlerini ödeme sistemlerinden biri. Bu sistemde işverenler çalışanlarının maaşlarını ödemeden önce vergileri ve ulusal sigorta primlerini keser.

[9] Ç.n. Birden çok yarı zamanlı işten oluşan kariyer tipi.