Mutfaktakiler 1998
BÜO, 97/98 akademik yılında Bertolt Brecht’in ‘Kafkas Tebeşir Dairesi’ adlı oyunundan sonra ‘Mutfaktakiler’ adlı oyunu sergiliyor.
Tiyatro Boğaziçi’nin önerdiği kurgu çerçevesinde, Tiyatro Boğaziçi’li ve BÜO’lu oyunculardan oluşan yedi kişilik bir grup tarafından, yaz süresince kimi zaman sahnede doğaçlama yöntemiyle, kimi zaman masa başı çalışmalarıyla taslak oluşturulmuş, kadronun geri kalanının sene başında oyun sürecine katılımıyla da metin ve sahneler tekrar şekillenmiş ve oyuna son hali verilmiştir. Bir eğitim çalışması olarak tasarlanan oyunun kadrosunu ağırlıklı olarak kulübe bu sene ve geçen sene katılan öğrenciler oluşturmakta. Oyun bu anlamda, tiyatro etkinliğiyle yeni tanışan ya da tiyatro etkinliğini üniversite yıllarında da sürdürmek isteyen kulüp üyelerimizin gösteri deneyimi edinmelerine hizmet ediyor. Başka bir deyişle, BÜO kitlesel, üretken ve katılımcı kulüp çalışması anlayışını bu yıl da sürdürüyor.
‘Mutfaktakiler’ prodüksiyonu, BÜO’da kendi ayakları üzerinde durabilecek bir kulüp yapılanmasının örgütlenmesi ve kulübün geleceğini sırtlayacak bir kadro oluşumunun sağlanabilmesi açısından önemli bir sınavdır.
***
Günümüz tiyatro piyasasında çağdaş ve nitelikli oyunlar üretilememesi, kadrosuna uygun ve estetik-düşünsel arayışlarını ifade edebileceği türden oyunlar sahnelemek isteyen grupları, oyun seçimi anlamında ciddi alternatifler geliştirmek zorunda bırakıyor. ‘Mutfaktakiler’ oyunu, böyle bir arayışın –İş Ararım İş (1990-1997), Düğün (1991), Huzur Hastanesi (1992), Kalyon Bar (1993), Galip Sokaklara Talip (1994), Varol Kanlıca’nın Önlenemez Düşüşü (1996) – devamı niteliğini taşır.
***
‘Mutfaktakiler’, bir iç şavaşın yaşandığı farazi bir ülkede cephe gerisinde mutfakçı olarak çalışan iki askerin hikayelerini ve mutfakta yaşadıkları olayları kendisine konu alır. İki askerin öykü anlatımı, reel dünyanın müdahaleleriyle kesintiye uğrar. Oyunda, birbirinden farklı zamansallıklar birarada bulunmaktadır. Bunlar, mufakta gelişen olaylar, mutfak dışında hızlı bir şekilde ilerleyen savaş ve askerlerin birbirlerine anlattıkları hikeyeleridir. Oyun, bu farklı zamansallıklar arasında yaşanan çelişkiler ve çatışmalar üzerinde ilerler. Askerlerin çevrelerine ördükleri duvarlar ve “mutfakçı olduğumuz sürece savaştan uzak kalabiliriz” düşüncesi, süregiden savaşın kendini dayatmasıyla parçalanır.
Oyunun, kendi hayatlarının içine giren gerçeklikleri yok sayan ve yaşanan savaşa kendi yanılsamalı bireysel dünyalarından bakan insanların şizofrenisi üzerine kurulu olduğu söylenebilir.
Askerler, oyun boyunca devletin, resmi söylemiyle etraflarında oluşturduğu duvarlar içinde, geleceğe dair bir belirsizlik ve itiraf edemedikleri bir beklenti içinde yaşarlar. Gerçeklerle yüzleşmenin yasaklandığı yalancı bir dünyayla çevrelenen askerler, sahte repliklerle yaşamanın getirdiği gerilimi de üzerlerinde hissederler. Bu, bizim elimizden geldiğince uygulamaya çalıştığımız, oyunun önemli bir bölümünde egemen olan dingin bir oyunculuk üslubunu beraberinde getirmiştir.
Metin-Kurgu
Tiyatro Boğaziçi, BÜO
Reji
Umut Aral, Devrim Umut Aslan, Burcu Babaoğlan, Kerem Eksen, Zeynep Okan, Bülent Sezgin
Reji Danışmanları
Uluç Esen, A. Cüneyt Yalaz
Metin Düzenlemesi
Bora Tanyel, A. Cüneyt Yalaz
Özgün Müzik
Rıza Okçu
Koreografi
Ayşan Sönmez
Teknik Kadro
Nezih Cihan Aksoy, Ece Aydın, Barış Orak, Özlem Pehlivaner, Gülbahar Tunç, Hasan Övüç, Rezzan İlke Yiğit
Oyuncu Kadrosu
Umut Aral, İlker Aslan, Volkan Atmaca, İnanç Ayar, Ece Aydın, Fırat Babatonguz, Sıla Bayer, Özgür Çiçek, Kerem Eksen, Özgür Z. Eren, Onur Ermer, Oğul Esen, Cem Günaydın, Çağıl İvak, Banu Kaygusuz, Murat Kemaloğlu, Zeynep Okan, Serkan Öksüzler, Şafak Özışık, Başak Paşalı, Özlem Pehlivaner, Özgür Polat, Nazan Saner, Bülent Sezgin, Gülbahar Tunç, Barış Yeldiren, Aysel Yıldırım, Rezzan İlke Yiğit