Mutfaktakiler 2003
Boğaziçi Üniversite Oyuncuları, 2002-2003 akademik yılında repertuardaki prodüksiyonlarından biri olan Mutfaktakiler’i yeniden sergiliyor. İlk olarak 1997-1998 sezonunda sergilenmiş olan bu oyunun reprodüksiyon mantığı çerçevesinde yeniden ele alınmasında iki ana kaygımız oldu: Ülkemizin ve dünyanın içinde bulunduğu politik konjonktür ve kulübümüzün iç dinamikleri.
‘Mutfaktakiler’ reprodüksiyonu, kulüpte geçen sene ilk defa sorumluluk almaya başlayan kadro için, kendi ayakları üzerinde durabilecek bir yapının örgütlenmesi ve kulübün geleceğini sırtlayacak bir kadro oluşumunun sağlanabilmesi açısından önemli bir sınavdır. 2002 yaz çalışmalarında sahne taslakları oluşturulan oyun, kulübe yeni katılanlarla birlikte eğitim çalışmalarının devamı niteliğindeki bir eğitim prodüksiyonu olarak kurgulandı.
‘Mutfaktakiler’, bölgesel bir savaşa giren farazi bir ülkede, cephe gerisinde mutfakçı olarak çalışan iki askerin hikayelerini ve mutfakta yaşadıkları olayları konu alır. Oyunda, birbirinden farklı zamansallıklar bir arada bulunmaktadır: Mutfakta gelişen olaylar, mutfak dışında hızlı bir şekilde ilerleyen savaş ve askerlerin flashback öyküleri. Bu farklı zamansallıklar arasında çelişkiler ve çatışmalar yaşanır; iki öykü anlatımı, reel dünyanın müdahaleleriyle kesintiye uğrar. Askerlerin çevrelerine ördükleri duvarlar, süre giden bölgesel savaşın şiddetlenmesi ve kendini dayatmasıyla oyun boyunca zayıflar ve yıkılır. Fakat askerlerin bilinçliliklerinde savaş karşıtı bir kırılma gerçekleşmez.
Oyunun, kendi hayatlarının içine giren gerçeklerini yok sayan ve yaşanan bölgesel savaşa kendi yanılsamalı bireysel dünyalarından bakan insanların şizofrenisi üzerine kurulu olduğu söylenebilir. 1998’deki bu temel noktaya bağlı kalınmakla birlikte, son dönemde yaşanan güncel politik gelişmelerin, olanaklar çerçevesinde, oyunun dramaturjisine nüfuz etmesine çalışıldı.
Dünayda yaşanan gelişmeler konusunda tepkisini dile getirmek isteyen B.Ü. Öğrenci Kulüpleri ve Öğrenci Temsilcilikleri, Türkiye cumhuriyeti’nin savaşa girmesini reddeden ve ABD’nin başlatmak üzere olduğu kirli savaş senaryosuna HAYIR diyen bir kampanya başlatmıştır. BÜO olarak bu kampanyayı destekliyor ve böyle bir kampanyanın öğrenci kulüplerinin örgütlenmesi açısından önemli bir adım ve bir o kadar da önemli bir sınav olduğunu düşünüyoruz.
Metin-Kurgu
Tiyatro Boğaziçi, BÜO
Reji Danışmanları
Ece Aydın, Özgür Çiçek, Bülent Sezgin, Aysel Yıldırım
Reji
Deniz Aydın, Özgür Eren, Ömer Özdinç, Barış Sezgin, Canan Tanır, Hilmi Atıl Ünal
Dekor, Aksesuar, Kostüm
Deniz Aydın, Selin Aydınoğlu, Göktuğ Bağınsız, Sevi Bayraktar, Ömer Bektaş, Duygu Çavdar, Tuğçe Çuhadaroğlu, Sezin Gündoğan, Senem Han, Fırat Kuyurtar, Volkan Mantu, Canan Tanır, Ozan Uysal, Hilmi Atıl Ünal, Öner Zafer
Özgün Müzik
Rıza Okçu
Işık, Efekt
Erdoğan Çete, Güven Demirel, Tufan Kurdoğlu, Seyit Türkmen, Hilmi Atıl Ünal
Afiş Tasarım
Deniz Aydın, Hilmi Atıl Ünal, Öner Zafer
Oyuncu Kadrosu
Seray Akyıldırım, Deniz Aydın, Selin Aydınoğlu, Göktuğ Bağınsız, Özgür Bahçeci, Sevi Bayraktar, Ömer Bektaş, Duygu Çavdar, Erdoğan Çete, Tuğçe Çuhadaroğlu, Güven Demirel, Eser Dilsöz, Özgür Eren, Gökşen Gökşer, Pınar Gümüş, Aça Günaydın, Sezin Gündoğan, Senem Han, Didem Karanfil, Piri Kaymakçıoğlu, İlker Yasin Keskin, Orhan Koyuncu, Fırat Kuyurtar, Volkan Mantu, Nebahat Şahin, Taner Olçum, Hande Ortaç, Ömer Özdinç, Fatma Öztürk, Barış Sezgin, Canan Tanır, Sinan Toksabay, Duygu Türkyılmaz, İlke Uğur, Esra Ulusoy, Ozan Uysal, Hilmi Atıl Ünal, Can Yetkin, Öner Zafer