Troilos İle Kressida 2004
Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları, 2003-2004 akademik yılının ilk döneminde sergilediği Moliére’in Zoraki Hekim adlı oyunundan sonra, William Shakespeare’in Troilos ile Kressida adlı oyunuyla yeniden seyirci karşısına çıkıyor. 2003 yaz çalışmalarında sahne taslakları oluşturulmaya başlanan oyun, kulübe katılan yeni üyelerle birlikte, eğitim çalışmalarının devamı niteliğindeki bir eğitim prodüksiyonu olarak kurgulandı. İki reprodüksiyon döneminin ardından belirli bir deneyim kazanan şu anki kadronun klasiklerle hesaplaşması amacıyla ele alınan Troilos ile Kressida, BÜO için pek çok açıdan bir eğitim çalışması niteliği taşımakta: Metnin talep ettiği oyunculuk üslubu ve halihazırda var olan oyunculuk arazlarının da üzerine gidilmesi, oyunculuk anlamında zorlayıcı ve geliştirici bir süreci de beraberinde getirdi. Sahne çalışmalarına paralel olarak, klasik bir metin üzerinde dramaturji ve metin analizi deneyimi kazanma hedefi doğrultusunda okuma-araştırma çalışmaları da yürütüldü. Oyunun; sahne tasarımı, ışık, kostüm, dekor ve aksesuar gibi teknik çalışmalar açısından da önemli bir kadrolaşma deneyimi sağladığı söylenebilir.
Prologos:
Seneler, milatlar, asırlar evvel;
Petrol hala yerin altında,
Görücüye çıkmamış bir gelinken,
Altın hala muteber,
Ve zenginlik hala doğuya özgü bir nimetken
Bugünkü Çanakkale’de,
“Çanakkale geçilmez!”den de evvel
Büyük bir savaş kopmuştu.
Tahta atıyla meşhur
Truva adlı beldemizde kopan
Onca kızılca kıyamet…
Ve aşk…
Ve ihtiras…
Ve asırlara bedel alçakça bir kurnazlık…
Bakın nasıl bir destana konu oldu:
Shakespeare’in 1600’lerin başında kaleme aldığı Troilos ile Kresida, homeros tarafından İlyada destanında anlatılan Troya Savaşı’nı konu alır. Helen prenslerinden Menelaos’un güzel karısı Helena’nın, Troya2nın çapkın prensi Paris tarafından kaçırılmasıyla başlayan savaş yedinci yılındadır.
Kral Priamos’un yönetimindeki Troya, Prens Hector öncülüğünde Helen ordularına karşı direnmektedir. Diüer tarafta, Helen prenslerinin başkomutanı agamemnon ve yardımcıları Odysseus ve Nestor ise, hala dimdik ayakta duran Troya surlarını yıkmanın çarelerini aramaktadırlar. Tüm bu savaş siyaseti sürüp giderken, Troya’nın en küçük prensi Troilos, “umutsuz” bir aşkla Kressida’ya sevdalıdır… Ancak savaş, tüm hikayeleri alt üst eder.
Kapitalist değerler sisteminin, feodal değerlerin yerini almaya başladığı bir geçiş çağında yaşayan Shakespeare çoğu oyununda, bu geçiş çağında yaşanan değerler çatışmasını işlemiştir. Troilos ile Kressida’da da yeni palazlanan emperyal değerler karşı karşıya gelir. Batıdan sonra doğuya da hakimiyet kurmayı hedefleyen Helen Prenslikleri ile yıkılmaya yüz tutmuş Troya Hanedanı’nın savaşında, Shakespeare çağının karmaşasının izlerini bulmak mümkündür. Oyundaki karakterler de, değerler çatışmasının belirlediği toplumsal kouşllardan bağımsız hareket etmemekte ve yozlaşmanın sebebi/ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır. Beş perdelik oyunu sahneleri kısaltma ve birleştirme yoluyla iki perdelik bir oyun haline getirirken bu dramaturjiye sadık kalmaya çalıştık.
Metin
William Shakespeare
Reji
Aysel Yıldırım, Canan Tanır, Ömer Özdinç, Özgür Çiçek
Reji Danışmanları
Bülent Sezgin, Ece Aydın, Uluç Esen
Prodüksiyon
Tüm Kadro
Işık ve Efekt
İlke Uğur, Sezin Gündoğan
Işık Tasarım
Deniz Aydın, Akif Çal, Eser Dilsöz, Güven Demirel, Hilmi Atıl Ünal
Afiş Tasarım
Deniz Aydın, Göktuğ Bağınsız, Hilmi Atıl Ünal, Öner Zafer
Oyuncu Kadrosu
Akif Çal, ayça Günaydın, Barış Sezgin, Banu Günay, Begüm Makinacı, Betül Altındal, Burak Akyunak, Canan Tanır, Deniz Aydın, Didem Karanfil, Duygu Çavdar, Elif Tanrıkulu, Eser Dilsöz, Ferhat Özaltın, Gülsüm Kılıç, Güven Demirel, Hilmi Atıl Ünal, İlker Yasin Keskin, Ozan Uysal, Ömer Bektaş, Ömer Özdinç, Öner Zafer, Özgür Bahçeci, Özgür Eren, Pınar Gümüş, Piri Kaymakçıoğlu, Seda Güney, Sena Akıncı, Senem Han, Sevi Bayraktar, Şeyma Afacan, Taner Olçum, Tuğçe Çuhadaroğlu, Türker Egemen Keskin, Volkan Mantu