Zoraki Hekim 2003

Zoraki Hekim 2003

 

Ağustos ayından beri bir eğitim-araştırma prodüksiyonu üzerine çalışan Tiyatro Boğaziçi ve BÜO, bu çalışmanın ürünü olan “Zoraki Hekim” ortak prodüksiyonunu sergiliyor. Tiyatro Boğaziçi ve BÜO arasında var olan organik ilişkinin somut bir örneği olan “Zoraki Hekim”, bu organik ilişkinin gelenek ve deneyim aktarımı uzantısında önemli bir yerde duruyor.

Haziran ayında, geçtiğimiz yıl mezun olup Tiyatro Boğaziçi’ne katılan yeni oyunculardan ve uzun süredir BÜO’da oyunculuk yapan ve mezuniyet aşamasına gelmiş BÜO’lulardan oluşan 7 kişilik bir oyuncu grubu ile Tiyatro Boğaziçi danışmanlarının da katılımıyla bir eğitim-araştırma çalışmasına başlanmıştı. Temel oyunculuk eğitimi amaçlı bu çalışmaların sonucunda bir eğitim prodüksiyonu çıkabileceği fikri Temmuz ayında şekillenmeye başladı. Prodüksiyon çıkarma kararı alındıktan sonra Ağustos ayında Tiyatro Boğaziçi’nden bazı oyuncuların da katılımıyla kadro genişledi.

“Zoraki Hekim”her yönüyle (oyunculuk, okumlar, reji, prodüksiyon işleri…) bu eğitim-araştırma faaliyeti sonucunda sergildiğimiz bir ürün. Bu anlamda “Zoraki Hekim”in, özellikle de Tiyatro Boğaziçi’ne yeni katılan oyuncular ve prodüksiyon sonrasında BÜO’da çalışmaya devam edecek oyuncular için bir eğitim prodüksiyonu olma misyonunu yerine getirdiği söylenebilir.

Bir eğitim prodüksiyonu için, oyunculuğu merkezine alan bir Moliere oyununun ön açıçı olabileceğini düşündük.“Zoraki Hekim”, Moliere’in çoğu oyununda olduğu gibi, 17. Yüzyılda yeni şekillenmeye başlayan burjuva sınıfına, burjuva ailesine, efendi-uşak ilişkisine ve dönemin iktidar aracı olan tıp kurumuna dair eleştiriler içermektedir. Merkezi yapısını oluşturmaya çalışan 7. Yy Fransa’sında, akademi kuralları çerçevesinde ortak bir Fransız dili, edebiyatı ve tiyatrosu oluşturulmaya çalışılırken Moliere, halk tiyatrosu geleneğini de devam ettirerek bu kuralların dışında komediler oynamıştır. Oyunlarında zaman akışının kesintiye uğrayabilmesi ve mekân kurgusundaki esneklik sahneleme açısından geniş olanakla sunmaktadır. Moliere’in eski bir İtalyan farsından esinlenerek yazdığı ve sahnelediği “Zoraki Hekim”in mütevazi bir eğitim prodüksiyonu olmasını hedeflerken, bu olanaklardan da yararlanmaya çalıştık. Edebiyat metinlerindeki “soğuk” ve mesafeli Moliere anlatımlarının yerine, “yaşayan” bir kumpanya oyunu sergilemeye gayret ettik…

Metin

Moliere

Reji

Selin Aydınoğlu, Sezin Gündoğan, Ayşan Sönmez

Prodüksiyon Kadrosu

Selin Aydınoğlu, Sezin Gündoğan, Nilgün Ilgıcıoğlu, Çağıl İvak, Hande Ortaç, Ayşan Sönmez, Hilmi Atıl Ünal

Reji Danışmanları

Metin Göksel, Fırat Güllü

Oyunculuk Eğitimi

Murat Kemaloğlu, Zeynep Okan, Özlem Pehlivaner, Gülbahar Tunç

Afiş Resmi

Pablo Picasso

Oyuncu Kadrosu

Seray Akyıldırım, Selin Aydınoğlu, Erdoğan Çete, Özgür Eren, Sezin Gündoğan, Çağıl İvak, Murat Kemaloğlu, Zeynep Okan, Hande Ortaç, Özlem Pehlivaner, Ayşan Sönmez, Gülbahar Tunç, Hilmi Atıl Ünal

zoraki-hekim